Publicerad:

Senast ändrad:

Barns ensamhet tar inte sommarlov

En tjej sitter ensam på en brygga med ryggen mot betraktaren. Himlen speglar sig i vattnet och bilden förmedlar en känsla av ensamhet.

För många barn är sommarlovet härligt och efterlängtat, medan det för andra kan innebära en gnagande och ihållande känsla av ensamhet. När vardagliga rutiner, skola och andra vuxna försvinner riskerar barn att lämnas utan stöd och sammanhang. Det innebär att vuxnas ansvar blir än mer viktigt under sommaren, att se, agera och hjälpa.

Sommarlovet är en stor förändring i barnens liv när rutiner i vardagen och viktiga vuxna försvinner. Detta kan leda till både oro och ångest, vilket betyder att ensamhetskänslan riskerar att växa sig allt starkare. Att sitta kvar i stan på sitt rum när bilder från kompisarnas utlandsresor konstant dyker upp i mobilen, eller att kanske inte ha några vänner alls. Men också att inte veta vem man kan prata med om tankar och känslor som kan upplevas svåra. Därför är det extra viktigt att vuxna är uppmärksamma på hur barn i deras närhet har det.

 

De senaste årens oroliga tider har dessutom påverkat barns välmående. Ekonomisk utsatthet, klimatförändringar, krigsoro och gängkriminalitet kan medföra att tillvaron för de barn som redan är utsatta i samhället får det tuffare. Då ökar vikten av att vuxna tar sitt gemensamma ansvar och agerar tillsammans.

 

Bris 5 tips på vad du som vuxen kan göra

  1. Ta initiativ till samtal, på ett lyhört och respektfullt sätt. ​Prata om att livet förändras. Så som det är nu behöver det inte vara längre fram. Ge barnet perspektiv och hopp! Berätta att ”du kommer att möta många människor. Några av dem kommer att kunna bli dina vänner.”
  2. Visa att barnet inte är ensam. Försök bryta känslan genom att göra något tillsammans, gärna ute bland andra människor. ​
  3. Inventera de relationer barnet har (som jämnåriga i klassen eller i laget). Finns det någon där som barnet skulle kunna ta mer kontakt med? Prata om hur det skulle kunna gå till och hur du kan vara till hjälp.​
  4. Uppmuntra barnet att delta i aktiviteter. Barnet kanske inte får nära kompisar där, men känslan av att vara en del i ett sammanhang med andra är hjälpsam.​
  5. Som förälder är det smärtsamt att se sitt barn ensam. Prata om din oro med en annan klok vuxen eller med Bris vuxentelefon om barn, 077–150 50 50, och försök att inte belasta ditt barn med din oro.

 

Mer information och vägar till stöd

 

Bris stödlinje för barn upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan ringa eller sms:a till 116 111, chatta och mejla till Bris kuratorer och få stöd.


För barn och unga: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/

För barn och vuxna: https://www.bris.se/for-vuxna/

 

På kommunens sida Hjälp till barn och unga kan du hitta mer information om vart både barn och vuxna kan vända sig om någon mår dåligt eller vill ha råd och stöd.

 

 

Tipsa webbredaktionen