Om Munkedals kommun

I Munkedals kommun finner man vacker och omväxlande natur, ett välmående näringsliv med stor potential, bra skolor på grund- och gymnasialnivå, vuxenutbildning, äldreomsorg med underbar personal, föreningar inom varierade områden, ett stort utbud av aktiviteter och mycket mer. Allt detta tillsammans med organisationen, föreningar, företagare, och alla våra invånare utgör grunden för vad som gör vår kommun till det den är. Tillsammans är vi Munkedals kommun!


Om du vill veta mer om Munkedals kommun kan du förutom att läsa den här sidan titta under sidan Kommunfakta.

Natursköna miljöer

Här hittar du allt från kustområdena runt Gullmarsfjorden till den fjälliknande naturen i öster på Kynnefjäll. Genom Munkedal rinner Örekilsälven som är ett av södra Sveriges absolut laxrikaste fiskevatten. Här kan du få ett lugnt och tryggt boende på lagom långt avstånd från storstadens buller och avgaser. Här finns både hyresrätter och bostadsrätter i vackra miljöer. Den som drömmer om att bo i egen villa kan hitta både tomter och hus till konkurrenskraftiga priser.

Nära till allt

I Munkedals kommun finns ett brett utbud av affärer med god och personlig service. Härifrån är det nära till bland annat Oslo, Köpenhamn och Göteborg. Till närmaste större köpcentrum, Torp i Uddevalla, är det bara cirka 10 minuters bilresa från Munkedals tätort. På lika lång tid tar du dig till härliga salta bad. Eller varför inte en idyllisk insjö? Vildmarken är endast ett stenkast bort!

 

En karta över Västsverige där Munkedals kommuns läge är markerat med kommungränserna.

Livskvalitet

I Munkedal hittar du ett brett utbud av fritidsaktiviteter och ett mycket aktivt föreningsliv. Vi erbjuder ett stort utbud av olika sportsliga aktiviteter som häst, golf, kanot, innebandy, fotboll och ishockey. Men här finns också olika kulturföreningar som sysslar med hantverk och litteratur samt flera aktiva bygdegrupper som bidrar till bygdens utveckling.

Det livslånga lärandet

Vi månar om våra barn och ungdomar, därför är utbildning en prioriterad verksamhet och det finns ett antal grundskolor, även utanför själva centralorten. Våra gymnasieungdomar erbjuds platser på Uddevallas gymnasieskola, dessutom finns en unik processteknisk gymnasieskola kopplad till pappersbruket Arctic Paper. Vi erbjuder också yrkesutbildningar på gymnasienivå i kommunen. Kunskapens Hus i Dingle erbjuder grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning, utbildning i Svenska för invandrare (SFI), gymnasieskolans introduktionsprogram, gymnasiesärskola och särskild utbildning för vuxna (Särvux).

Den företagarvänliga kommunen

Munkedals kommun har ett välmående näringsliv där flera av företagen under de senaste åren utsetts till gasellföretag av Dagens industri. År 2016 tog näringslivet i Munkedals kommun tredje platsen i ”Synas Bästa Tillväxtindex” i Västra Götaland. Bästa Tillväxt delas ut till de kommuner som har störst andel aktiebolag som ökar omsättningen, nyanställer och går med vinst. Sedan 2012 har kommunen klättrat från placeringen 48 av 49 kommuner i Västra Götaland, till tredjeplatsen 2016.


Förutom att kommunen har ett attraktivt läge för företag, är priserna för exempelvis lokaler, mark och arbetskraft konkurrenskraftiga jämfört med Göteborgs- och Osloregionerna.

På pendlingsavstånd

Munkedal ligger på ett bekvämt pendlingsavstånd som täcker in hela arbetsmarknadsområdet norra Bohuslän, Fyrstadsområdet och Göteborg. Därför väljer många att flytta till Munkedal, eftersom att de värdesätter en god och trygg boendemiljö, även om de arbetar någon annanstans.

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Gunn-Britt Ljungström