Kultur

Personer står på ett fält i gammaldags militäruniformer och återskapar slaget vid Kvistrum.

En resa i tiden

Kulturliv

I Munkedals kommun har vi ett kulturliv som erbjuder konserter och konst samt kultur för barn och ungdom. Det finns även kurser och aktiviteter som studieförbund, kulturföreningar eller Kulturskolan arrangerar.


Många kulturarrangemang hålls i Kulturhuset som är musikskolans lokaler. Det är en gammal ombyggd gymnastiklokal vid Munkedalsskolan. Här finns förutom övningsrum även en scen och plats för 150 publikplatser.

Kulturprogram

Kulturarvsrally
I sommar 2021 arrangerades guidningar om kommunens kulturarv för 3:e gången. Medverkande föreningar i år var Munkedals och Svarteborgs Hembygdsföreningar, Sörbygdens Kultur & Musikförening samt Kultur & Fritid Munkedals kommun.

Barnkultur
Kommunen har gratis kulturskola med dans, musík, teater, film med mera. Utbud av dans och teaterföreställningar, författarbesök, konstprojekt finns i förskola och skola. Under sport och höstlovet erbjuds också en mängd aktiviteter och arrangemang.

Tonerna - musik i norra Bohuslän

I 26 säsonger har ett musiksamarbete mellan Lysekil, Munkedal, Tanum och Strömstads kommuner funnits.
Ett rikt utbud som erbjöd tango, visor, soul, gamla schlagers, blues, klassiskt, folkmusik och pop!
Tonerna ligger för närvarande vilande men planeras återupptas hösten 2021 alternativt våren 2022.

Evenemangskalender

Inne på www.vastsverige.com/munkedal kan du se vår evenemangskalender med konserter, utställningar med mera.
I evenemangskalendern visas inte bara sådant som kommunen är arrangör för, utan även lokala aktörer lägger ut sina tillställningar där.

En rik historia

Kommunen har en rik historia som ger oss identitet. De äldsta lämningarna från människor härstammar från 12 000 år sedan då inlandsisen släppte sitt grepp.


Några delar av vår historia är stenålderslämningar på Hensbacka, unika hällristningar från bronsåldern i Lökeberg, järnålderslämningar i Stenehed, den norska medeltiden med kung Eystein och källan i Foss samt birkebeinerna och Sverre i Sörbo. Ytterligare delar är Kung Rane och den brända borgen i Svarteborg, munkarna som kom för att fiska lax och odla, krigen med Norge och Danmark under 1500-1700-talen med bland annat "Tyttebärskriget" och inte minst industrialiseringen.


Mer om kommunens historia hittar du på sidorna under Kulturhistoria, kulturarv


Granitkusten

Munkedals kommun ingår i projekt GRANITKUSTEN vars syfte är en portal/plattform som vill utveckla natur-och kulturarvsturism genom att stärka befintliga aktörer samt skapa fler entreprenörer inom kultur- och besöksnäringen.


Läs mer om Granitkusten


Senast ändrad:

Sidansvarig: Jan-Olof Karlsson